top of page

                                                           

 Άγχος

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε επειδή περνάνε κάποιο αγχογόνο γεγονός και τους ανησυχεί το πώς θα αντεπεξέλθουν (πχ-σε μια αξιολόγηση στην εργασία, σε μια συνέντευξη, σε εξεταστική περίοδο, σε δημόσια ομιλία, σε αλλαγή περιβάλλοντος, σε συνταξιοδότηση κτλ), είτε επειδή μπορεί να βιώνουν άγχος σε συγκεκριμένες πτυχές της ζωής τους (πχ σε θέματα υγείας). Σε πολλές περιπτώσεις όμως πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος χωρίς κάποιο ξεκάθαρο λόγο.

 

Στο άγχος, το άτομο αισθάνεται «απειλή» εξαιτίας ενός κινδύνου, πραγματικού ή ακόμα πιο συχνά υποκειμενικού. Πιστεύει οτι ίσως δεν έχει τα εφόδια να το αντιμετωπίσει επιτυχώς και φοβάται για το αποτέλεσμα. Τότε αλλάζει η φυσιολογία του σώματος, αυτόματα, για να μπορέσει να προετοιμαστεί για δράση και να «προστατευτεί». Αυξάνεται ο σφυγμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση, διαστέλλονται οι κόρες των ματιών (καθώς εντείνονται όλες οι αισθήσεις) και εκκρίνεται περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη για να υποστηριχτεί η εγρήγορση του οργανισμού. Μόλις «η επικίνδυνη κατάσταση» περάσει, το σώμα ηρεμεί και σταδιακά επανέρχεται στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

 

Ενώ το οξύ στρές μπορεί να είναι παραγωγικό και χρήσιμο καθώς κινητοποιεί (και μπορεί να βοηθήσει κάποιον να προετοιμαστεί και να αποδόσει καλύτερα), το αυξημένο και έντονο άγχος δε βοηθάει το άτομο να λειτουργήσει σωστά και εάν γίνει χρόνιο τότε έχει επιπτώσεις στην σωματική υγεία και στη ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής του.

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από κρίσεις πανικού (με αιφνίδια επεισόδια φόβου περιορισμένης διάρκειας), ώς γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (με συνεχή, έντονη ανησυχία), μέσα απο ψυχοσωματικά συμπτωματα (σωματικές ενοχλήσεις) μέσα απο ιδεοψυχαναγκασμούς (έμμονες ιδέες και τελετουργικές συμπεριφορές), ώς κοινωνικό άγχος (σε κοινωνικές καταστάσεις), ή μέσα απο φοβίες (για ειδικά αντικείμενα ή καταστάσεις.) Όλες οι παραπάνω μορφές είναι διαφορετικές εκδηλώσεις του άγχους.

 

Η Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία ειναι πολύ αποτελεσματική στο να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει τη φύση του άγχους του και πως αυτό επηρεάζει συνολικά τις σκέψεις, τα σωματικά συμπτώματα και τη συμπεριφορά του. Διερευνεί σε βάθος τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτούν το άγχος (τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε) και εκπαιδεύει το άτομο σε τεχνικές διαχείρισης του. Μέσω της ψυχοθεραπείας, το άτομο μαθαίνει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους και εκπαιδεύεται στις επικοινωνιακές δεξιότητες, στη διεκδικητική συμπεριφορά, σε τεχνικές διαχείρισης χρόνου και τεχνικές χαλάρωσης.

bottom of page