top of page

Θυμός

Ο θυμός, όπως όλα τα συναισθήματα, επηρεάζει το νού (είναι χαρακτηριστικές οι υπερβολικές σκέψεις που κάνει κάποιος όταν είναι θυμωμένος και που συχνά τον θυμώνουν περαιτέρω), το σώμα (π.χ. ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών : αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, επιταχύνεται η αναπνοή, σφίγγεται το σώμα κ.α)  και φυσικά τη συμπεριφορά (εκδήλωση προφορικής ή σωματικής βίας, καταστροφική συμπεριφορά όπως πέταγμα και σπάσιμο αντικειμένων κ.α).

 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του θυμού και της επιθετικότητας. Ενώ ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσικό συναίσθημα και σε κάποιο βαθμό μας βοηθάει να αμυνθούμε ή να επιβιώσουμε απελευθερώνοντας την απαραίτητη σωματική και συναισθηματική ενέργεια απέναντι σε απειλές, στην επιθετικότητα τα αποτελέσματα είναι συνήθως αρνητικά. Το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται όταν ο θυμός συνοδεύεται με χρήση αλκοόλ καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τη συναισθηματική φόρτιση με αποτέλεσμα το άτομο να ξεσπάει με πολύ μεγαλύτερη ένταση, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον περίγυρο του και γενικότερα στη ζωή του.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται προσοχή είναι ο τρόπος που εκδηλώνει κάποιος το θυμό του, γιατί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την αυτοεκτίμηση του, καθώς μετά απο κάποιο περιστατικό μπορεί να νιώθει ενοχές και ντροπή, όσο και για τις σχέσεις του. Η βία και η επιθετική συμπεριφορά καταστρέφουν τις ήδη υπάρχουσες διαπροσωπικές σχέσεις και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων. Απο την άλλη, εξίσου προβληματικό μπορεί να γίνει το να μην εκφράζει κάποιος καθόλου το θυμό του (δηλ. να τον καταπιέζει) καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παθητικό-επιθετικές και κυνικές συμπεριφορές, σε ξαφνικές εκρήξεις ή ακόμα και σε κατάθλιψη όταν στρέφεται ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό.

 

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να βρίσκουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε το θυμό μας.

Όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης (Ηθικά Νικομάχεια) : « Ο καθένας μπορεί να θυμώσει-αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο-αυτό δεν είναι εύκολο.»

 

Όταν κάποιος συνειδητοποιεί οτι ο θυμός του βγαίνει εκτός ελέγχου και δυσκολεύεται πολύ να συγκρατήσει τα νεύρα του με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικά τμήματα της ζωής του, τότε ίσως είναι καιρός να απευθυνθεί σε κάποιο ψυχολόγο.

 

Πολλές φορές ο θυμός είναι μια επικάλυψη άλλων συναισθημάτων, ένα απο τα οποία είναι ο φόβος. Ο φόβος που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης, όταν νιώθει ότι κινδυνεύει η ασφάλεια του, ότι δεν του δίνουν την απαραίτητη προσοχή, ότι δεν τον αγαπούν κτλ. Άλλα συναισθήματα που μπορεί μπορεί να κρύβονται πίσω απο το θυμό είναι η ματαίωση και η απογοήτευση, η ανασφάλεια, η ντροπή, η ευαισθησία, η ζήλεια, η μνησικακία αλλά και όταν παραβιάζονται προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να διερευνήσει σε βάθος τη ρίζα του θυμού, τι είναι αυτό που τον πυροδοτεί αλλά και τί είναι αυτό που προσπαθεί να αποκτήσει με αυτό τον τρόπο.  Μέσω της θεραπείας θα μάθει να αναγνωρίζει τα συμπτώματα, θα αποκτήσει δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και θα αναπτύξει μηχανισμούς για τη διαχείριση του θυμού.

 

Ο θυμός είναι υγιής όταν μπορεί κάποιος να συζητήσει με ένα δυναμικό τρόπο και με σιγουριά τι είναι αυτό που τον ενοχλεί και ζητάει απο τους άλλους, χωρίς να τον αφήσει να συσσωρευτεί και να τον κυριεύσει. Όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται κάποιος για το λόγο για τον οποίο θύμωσε, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να επικοινωνήσει χωρίς άμυνες, κατηγορίες και παρεξηγήσεις. Δεν είναι πάντα εφικτό για κάποιον να αποφεύγει ανθρώπους και καταστάσεις που μπορεί να τον θυμώνουν, μπορεί όμως να μάθει να ελέγχει καλύτερα τις αντιδράσεις του ώστε να μη ζημιώνονται οι σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

bottom of page