Δρ Άρτεμις Ξανθάκη, CPsychol.
[DPsych, MSc, BSc (Hons)]
Αποκλιμάκωση κρίσης
Η επιθετικότητα και η βία συμβαίνουν σε πολλές κλινικές καταστάσεις, απο την τοξίκωση ή την στέρηση ουσιών, σε οργανικό ψυχοσύνδρομο, στις ψυχώσεις (ιδίως εαν υπάρχουν ιδέες διώξεως και οπτικο-ακουστικές ψευδαισθήσεις), στις διαταραχές προσωπικότητας όπου παρατηρείται απουσία ελέγχου των παρορμήσεων, αλλά και στις γνωσιακές-αναπτυξιακές διαταραχές. Παρακάτω παρέχονται κάποιες συμβουλές για το τι να κάνετε σε περίπτωση κρίσης:
-
Φτιάξτε ένα προκαταβολικό σχέδιο σε συνεργασία με το συγγενή σας, ώστε να γνωρίζετε και οι δύο τι πρέπει να κάνετε σε στιγμές κρίσης, ακόμα και εάν ο ίδιος εκείνη τη στιγμή δεν είναι σε θέση να σκεφτεί καθαρά.
-
Ποτέ να μη θέσετε την προσωπική σας ασφάλεια σε κίνδυνο. Εάν χρειαστεί καλέστε κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο που μπορεί ο ασθενής να εμπιστεύεται έτσι ώστε να σας βοηθήσει να τον ηρεμήσετε.
-
Όταν κάποιος είναι σε κρίση είναι, συχνά, αγχωμένος. Μην τον φοβίζετε περισσότερο.
-
Καθίστε κοντά του, μιλήστε αργά και καθαρά με ήσυχη φωνή. Να χρησιμοποιείτε απλές και σύντομες προτάσεις για να αποφεύγεται η σύγχυση.
-
Μην τον απειλείτε και μη φωνάζετε.
-
Χρειάζεται να του διασφαλίσετε ένα σταθερό, ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.
-
Κλείστε άλλες πηγές θορύβου όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
-
Αποφύγετε να τον αγγίζετε για να μην αισθάνεται κίνδυνο.
-
Μην έρχεστε πολύ κοντά του και εάν κάθεται μη στέκεστε από πάνω του, καθίστε και εσείς. Αφήστε του αρκετό χώρο στο δωμάτιο ώστε να μην αισθάνεται ότι απειλείται.
-
Αποφύγετε συνεχή επαφή με τα μάτια του και μην του φράζετε τις εξόδους από το δωμάτιο.
-
Είναι σημαντικό να αισθάνεστε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να μην επηρεάζεστε από εκείνον ή να φοβάστε όπως εκείνος.
-
Όσο περισσότερο διατηρείτε τον έλεγχο των αντιδράσεων σας τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε και να τον βοηθήσετε.
-
Ας μην ξεχνάμε ότι στις φάσεις της κρίσης, το ίδιο το άτομο χάνει τον έλεγχο του εαυτού του και χρειάζεται τη βοήθεια σας.