top of page

Επιλόχειος Κατάθλιψη:

Τί είναι και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

 

Επιλόχειος κατάθλιψη είναι η κατάθλιψη που μπορεί να αισθανθεί η γυναίκα μετά τον τοκετό. Παρατηρείται σε περίπου μία στις δέκα γυναίκες, συνήθως μέσα στους πρώτους (1-6)  μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης περιλαμβάνουν: χαμηλή διάθεση, ενοχές, συναισθήματα ανεπάρκειας, συναισθηματική απομάκρυνση απο το μωρό, εκνευρισμό, απώλεια ενδιαφέροντος, αρνητικές σκέψεις και αυτοκτονικό ιδεασμό. Συχνά μπορεί να φοβούνται να μείνουν μόνες με το μωρό τους για να μην το βλάψουν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί όμως πως σπάνια προξενούν κακό στα παιδιά τους, παρότι περίπου οι μισές κάνουν τέτοιες σκέψεις. Αυτές ο σκέψεις τις τρομάζουν και μπορεί να τις κάνουν να νιώσουν οτι ‘’χάνουν το μυαλό τους’’.

 

Για τη θεραπεία είναι απαραίτητη η πλήρης διαγνωστική εκτίμηση της γυναίκας. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτείται ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία, συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα να δεί οτι μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά της και κατ’επέκταση να βελτιώσει τη διάθεση της. Ένα πρώτο βήμα είναι να αποδεχτεί οτι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει είναι μέρος της ασθένειας και το ότι κάνει κακές σκέψεις δε σημαίνει οτι θα τις κάνει πράξη ή ότι είναι‘’κακή μητέρα’. Μέσω της θεραπείας μαθαίνει να μην έχει υπερβολικές προσδοκίες απο τον εαυτό της.

 

Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άμεσα τη γυναίκα να απαλλαγεί από πολλά συμπτώματα όπως αϋπνίες και πεσμένη διάθεση. Στην περίοδο του θηλασμού, είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί τον ιατρό της για το ποιά φάρμακα είναι κατάλληλα.

 

Η οικογένεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να ελαφρύνει τη μητέρα, τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά, ώστε να προσαρμοστεί ευκολότερα στις νέες απαιτήσεις. Η επαφή της με άλλες μητέρες μπορεί να τη βοηθήσει στο να μοιραστεί τις εμπειρίες της. Για να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία, η μητέρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα που την ευχαριστούν χωρίς να νιώθει ενοχές και φυσικά να έχει την ευκαιρία να μπορεί κάποιος να κρατήσει το μωρό της για να τα πραγματοποιήσει.

Είναι καλό να κατανοήσουν όλοι στην οικογένεια ότι δεν ευθύνεται η ίδια η γυναίκα για αυτό που της συμβαίνει. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν διακρίνει αν ήταν ή όχι επιθυμητή η εγκυμοσύνη. Είναι μια διαταραχή η οποία μπορεί να θεραπευτεί εάν η οικογένεια απευθυνθεί έγκαιρα σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας.  Ο έλεγχος, η πρώιμη διάγνωση και η θεραπεία της επιλόχειου κατάθλιψης μπορεί να βελτιώσει τόσο την υγεία της μητέρας όσο και του παιδιού.

bottom of page